Een (lange) reis voorbereiden

23319_10151229816651404_223088400_n_large

Een lange reis maken, is meestal erg leuk. Je moet er echter wel van kunnen genieten en daarom is het noodzakelijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Mijn ervaring leert, dat het in eerste instantie minder lijkt dan je zou verwachten. Maar langzaamaan stapelt zich toch een hele boel op, waar je in het begin geen rekening mee had gehouden. Ik ga binnenkort een lange reis maken naar Suriname, en ik geef je wat tips over wat ik allemaal voor moet bereiden. Misschien heb je er wat aan.

Vervoer en verblijf

De eerste stap. Hoe kom je er? En waar ga je verblijven? Handig om eerst zeker te weten dat je ook daadwerkelijk gaat. Ga op zoek naar een hotel, studentenhuis of huisje. Er zijn veel bureaus en bedrijven die bemiddelen wat betreft verblijf. Ze vragen er wel wat voor, maar het maakt het zoeken een stuk gemakkelijker.

Bezigheden

Bedenk voor jezelf wat je wilt gaan doen in het land. Ga je gewoon op vakantie? Kijk dan wat er allemaal te zien valt en wat je wilt gaan zien. Houd rekening met de periode en het aantal dagen dat je in het land verblijft. Ga je meer doen dan op vakantie? Zoals stage lopen, werken of studeren, ga dan op zoek naar een gepaste stage, werk of studie. Ook hierbij kunnen bemiddelingsbureaus je helpen, mocht dat nodig zijn.

Ik ga op mijn reis bijvoorbeeld een onderzoek doen naar het leerkrachtenverzuim op een scholengemeenschap. Ik ben ook geholpen door een stagebemiddelingsbureau. Deze hebben de contacten voor mij gelegd, en ik kan op het bureau terugvallen als het niet goed gaat.

Zorg dat je weg kan

Ook niet geheel onbelangrijk. Neem vrij van je werk of regel vrij van je studie. Zorg dat mensen weten dat je weg gaat en dat de belangrijkste verplichtingen afgezegd worden.

Als duidelijk is dat je überhaupt gaat, en wat je daar gaat doen begint het gedonder pas. Nu moet je alles gaan checken.

Visum en documenten

Kijk ruim op tijd of je een visum nodig hebt om het land binnen te komen. Zo ja, vraag dit op tijd aan. Het duurt namelijk vaak een hele tijd voordat het rond is of er gaat wel wat mis. ‘Op tijd zijn’ is het sleutelwoord.
Kijk ook eens naar je paspoort, vaak zijn er regels dat je paspoort tot een half jaar na terugkomst nog geldig moet zijn. Check of dit bij jou ook het geval is. Ook hierbij geldt, vraag op tijd een nieuwe aan, mocht dit nodig zijn.

Neem ook kopieën mee van je paspoort en belangrijke documenten en bewaar deze los van de originele documenten. Bij verlies kan dit je enorm helpen.

Check je verzekeringen.

Dit is erg belangrijk. Check je zorgverzekering, reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan een hele hoop leed besparen. Stem je verzekeringen af op de risico’s die jij gedekt wil hebben. Check ook de voorwaarden van de verzekeringen. Zo zijn er grote verschillen in wat uit je bagage wordt vergoed. Soms zijn er maximale bedragen of voorwaarden waaraan je moet voldoen. Lees dit allemaal goed door en wijzig dit waar nodig.

Check de inentingen en gezondheidsvoorschriften van het land

Ga na welke inentingen je moet hebben voor het land waar je heen gaat. In het ergste geval kom je het land niet eens in zonder een bepaalde inenting. Om dit te laten checken kan je een afspraak maken bij de GGD of je huisarts. Zij weten je ook precies te vertellen welke andere voorzorgsmaatregelen je moet treffen met betrekking tot andere ziektes. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je malariatabletten moet slikken of dat je extra voorzichtig moet zijn in bepaalde situaties.

Abonnementen

Ga je echt voor langere tijd weg, zorg dan dat je niet vast zit aan onnodige abonnementen thuis. Zeg je abonnement van de krant op en check ook even je telefoonabonnement. Kan je deze tijdelijk stopzetten of neem je een andere bundel zodat bellen in het buitenland goedkoper is. Weet je al vroeg dat je weg gaat? Sluit dan al een abonnement af wat maandelijks opzegbaar is. Zo zit je later niet met onnodige kosten.

Financiën

Denk eens na over de manier waarop je gaat betalen in het land. Misschien is het handig om een creditcard aan te vragen of neem je travellercheques mee. In de meeste landen kan je ook gewoon pinnen (mits je een wereldpas hebt).

Ik moest bijvoorbeeld bij de Rabobank aanzetten dat ik ook geld op wilde nemen in bepaalde landen. Normaal staat dit uit, in verband met skimmen. Ook belangrijk om te checken dus, hoe dat bij jouw bank zit.

Bagage

Nu begint het leuke gedeelte. Inpakken en wegwezen! Zorg dat je alles bij je hebt en check je voorraden. Ik moet bijvoorbeeld genoeg lenzen meenemen uit Nederland. Zorg dat je alle opladers van je apparaten bij je hebt en dan kan de reis echt beginnen.

 

En het belangrijkste; vergeet vooral niet te genieten. Zie de voorbereidingen als een soort voorpret. Hoe bijzonder is het dat je een tijd op reis kan gaan?!

Waarschijnlijk ben ik nog wel het een en ander vergeten (ik ben ook geen expert ;)), maar dit zijn de dingen waar ik tegenaan liep bij de voorbereidingen van mijn reis.

Een goede reis gewenst!

Bron foto: 1

1 reactie op “Een (lange) reis voorbereiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.