Update uit Suriname: Bijna een maand in Suriname…

Suriname

De laatste paar weken zijn voorbij gevlogen. Het ging ongelofelijk snel. Eigenlijk heb ik alleen maar aan mijn onderzoek gewerkt. Gelukkig gaat het goed. Ik ben klaar op het hoofdkwartier van Arya Dewaker en ga nu de scholen in de omgeving af. Ook vertel ik jullie over de leuke dingen die nog op de planning staan.

Zo heb ik vandaag ook weer twee scholen bezocht. Hier leek het wat beter te gaan dan op de scholen op het hoofdkwartier. Ik heb echter alleen nog met wat directeuren gesproken, dus ik weet nog niet precies in hoeverre ze zich beter voordoen dan ze zijn.
Het is wel heel apart om over bij de scholen rond te lopen. Op zo’n moment voel je namelijk wel honderd ogen die op je gericht staan. Vooral wanneer ik op scholen voor voortgezet onderwijs kom. Ik ben overduidelijk anders dan hen. Ook op straat blijkt dit. Wanneer ik naar mijn stagelocatie fiets, wordt er door elke voorbijganger wel naar je gefloten of een ander hinderlijk geluid gemaakt. Om gek van te worden is het! Ik weet nu in ieder geval hoe het voelt om ‘anders’ te zijn en daar continu mee geconfronteerd te worden. Een wijze les.

Ook over het verkeer hier in Paramaribo zou ik een boek kunnen schrijven. Voorrang is bijvoorbeeld bijna nergens geregeld. Toch is het wel prettig om te merken dat iedereen heel sociaal is naar elkaar toe. Zo krijg je vaak voorrang, en hoef je het niet te nemen. Gelukkig voel ik me niet onveilig op mijn fietsje, want ook met mij wordt rekening gehouden. Fietsen doe ik wel erg veel. De meeste scholen van Arya Dewaker zijn namelijk zeker wel een half uur fietsen. Vooral ’s middags is het bijna niet te keren in mijn lange broek en bedekte schouders. Alles voor de wetenschap, zullen we maar zeggen.

In mijn vrije tijd lig ik de laatste tijd regelmatig aan het zwembad, samen met andere huisgenoten of stagiaires uit andere huizen. (Ja, ik heb het hier echt heel zwaar!) Het regenseizoen is ondertussen wel voorbij en heeft plaatsgemaakt voor de zon. Ik hoop dat wanneer ik terugkom, ik een keer niet de witste in de balletles ben πŸ˜‰

Ook zijn we een aantal keren het nachtleven van Paramaribo gaan verkennen. Ze hebben hier zelfs een Havana! (Net als mijn favoriete tent in Utrecht) Hier kunnen we flink onze salsapasjes oefenen. Nu we het toch over salsa hebben. Ik ben geslaagd voor mijn examen πŸ™‚ Zaterdag is de diploma-uitreiking en krijgen we ook onze punten te horen. Ik kan hier zelf alleen niet bij zijn, maar daarover straks meer.
We zijn ook een paar keer naar de TouchΓ© geweest. Ik had hier echt het gevoel alsof ik een dansfilm binnenliep. Die Surinamers weten van wanten als het om dansen gaat. Er zijn zomaar spontane dancebattles en ze gaan allemaal helemaal los. Ik kijk in ieder geval mijn ogen uit.

Verder gaat het goed met me. Ik heb de laatste week wel wat last gehad van mijn maag en heb een dag ziek op bed gelegen. Gelukkig begint dit weer wat af te nemen en heb ik het nog steeds naar mijn zin hier! Mijn huisgenoten had ik niet beter kunnen wensen en we vermaken ons prima. Maakt u zich dus geen zorgen πŸ˜‰

Voor de komende tijd staan er leuke dingen op de planning. Morgen gaan we chillen bij de Colakreek. Hier schijnen we lekker te kunnen zwemmen. In het weekend staat er een trip gepland. We gaan namelijk Nickerie Bigi Pan bezoeken. Nickerie is een rijstdistrict en Bigi Pan is de grootste lagune van Nickerie. Het lijkt me erg leuk, maar helaas kan ik hierdoor niet bij mijn diploma-uitreiking zijn.
Er staan voor later ook nog wat trips op de planning naar Matapica en de Voltzberg, maar daar zal ik in mijn latere verslagen misschien verder over uitweiden.

De komende weken is het dus vooral doordeweeks lekker werken aan mijn onderzoek en in het weekend geniet ik van al het moois wat Suriname te bieden heeft.
Hopelijk hebben jullie in Nederland ook genoten van het zonnetje en kunnen jullie nog meer genieten van de sneeuw die op komst is πŸ˜‰ Tot snel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.