Verschillende manieren van ontharen

Waar we in de winter lekker ingepakt zitten in een laagje stof, komen in de zomer de blote benen, bikini’s en shirtjes weer te voorschijn. Dat betekent dat vrouwen massaal hun haar weg gaan halen. Vandaag vertel ik jullie over verschillende manieren waarop je dit kan doen.

Scheren

Misschien wel de meest gebruikte manier. Bij scheren ga je met een mesje over je huid waardoor je haren afgesneden worden. Het resultaat zijn lekkere zachte benen. Het gaat ook nog eens snel en pijnloos. Dat klinkt allemaal heel mooi. Een nadeel is wel dat het erg snel terug komt. Bij mij komen de haartjes na een dag alweer terug. Maar het is wel lekker makkelijk.

Ontharingscrème

Ontharingscrème is een chemisch goedje wat je op je huid smeert. Dit verandert de structuur van je haren, waardoor je je haren zo van je benen af kunt schrapen. Dit snijdt dus ook je haren af en laat de wortel intact. Het blijft dus net zo lang weg als bij scheren. Ik heb het persoonlijk niet zo op chemische rotzooi op mijn huid, maar misschien is het voor jou wel een oplossing.

Epileren

Epileren is ook vrij populair. Je hebt hier speciale apparaatjes voor. Op de kop zitten allemaal kleine pincetjes, die je haren er helemaal uit trekken. Met wortel en al. Ja, dat is enigszins pijnlijk, maar je haar blijft wel veel langer weg. Het ligt een beetje aan je haargroei hoe lang het weg blijft. Bij mij blijft het ongeveer een week tot anderhalf weg, maar bij sommige meiden blijft het wel drie weken weg. Het duurt ook net wat langer dan scheren, omdat dat apparaat niet meteen alle haren mee kan pakken. Daarbij zijn donshaartjes of hele korte haartjes erg moeilijk te verwijderen op deze manier.

Epileren kan je ook met een draad doen. Je maakt twee lussen door de draad in het middel te draaien. Door beide lussen steek je twee vingers. Je kan nu haar weg halen door de lussen om de beurt groter en kleiner te maken. Hierdoor verschuift het gedraaide midden. Je haartjes komen vast te zitten in het gedraaide deel waardoor ze worden verwijderd.

Harsen

Bij harsen krijg je een kleverige vloeistof (hars) op je huid. Vervolgens wordt hier een katoenen strip op geplakt die er in zijn geheel wordt afgetrokken. Je haren worden er uitgetrokken inclusief wortel. De meeste soorten hars hechten echter ook aan je huid, waardoor je bovenste huidlaag wordt meegenomen. Dit kan wat pijnlijk zijn. Je hebt wel meteen een scrub beurt te pakken. Ook kunnen sommige huidjes niet tegen dit proces. De haren blijven wel lekker lang weg. Ook de kleinste en donshaartjes kunnen worden meegenomen. Extra lang plezier dus.

Waxen

Waxen lijkt erg veel op harsen, maar hier komt geen katoenen strip aan te pas. De warme wax wordt op je huid aangebracht en stolt tot een ‘plakje’. Deze wordt vervolgens van je huid af getrokken. Voor veel soorten wax geldt echter dat deze zich niet hecht aan de huid en is dus net wat minder pijnlijk. De wax krimpt namelijk waardoor de haartjes worden ingesloten. Ook dit is niet super makkelijk om zelf thuis te doen. Je kan wel zelf wax maken met bijvoorbeeld suiker, maar ideaal is anders. Net als bij harsen blijven de haren lang weg doordat alle haartjes met wortel en al eruit getrokken worden.

Definitief ontharen

Nooit meer haartjes terugkrijgen? Dat kan ondertussen ook. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zoals met IPL of je kan je laten laseren. IPL maakte gebruik van lichtflitsen die de haren wegbranden. Bij laseren wordt door middel van een laser (duh?) de haarwortel vernietigd. Er zijn wel een aantal behandelingen nodig voor beide soorten. Het grootste nadeel is dat het ontzettend duur is. Een behandeling kost al snel 40 euro en je hebt er soms wel tussen de 8 en 10 nodig. Het kan dus oplopen tot wel honderden euro’s. Ik heb er zelf verder geen ervaring mee.

De fabel van het ‘dikkere haren terugkrijgen’

Is het nu echt zo dat je dikkere haren terug krijgt als je je haar eens hebt weggehaald? Nee, dit is niet altijd het geval. Dit is alleen het geval wanneer je de haren ‘afsnijdt’, zoals bij scheren of bij ontharingscrème. Je haar is bij de wortel dikker dan aan het topje. Als je het topje wegsnijdt, groeit het deel van de wortel verder naar boven, waardoor er dus een dikkere haar aan het oppervlak komt. Haal je echter de hele haar weg, zoals bij epileren, harsen en waxen? Dan krijg je gewoon een nieuwe haar terug die dun is bij het uiteinde en dikker bij de wortel.

Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel gehad.

 

1 reactie op “Verschillende manieren van ontharen

  1. Scheren vind ik nog altijd de makkelijkste optie. Toch vind ik het jammer dat de haartjes er zo snel doorkomen. Heb één keer geprobeerd om mezelf te ontharen met waxstrips maar daar heb ik niet genoeg lef voor, durf niet eens trekken :p x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.