Fotografie tips: Sluitertijd
Tegenwoordig zie je overal de spiegelreflexcamera’s om je heen in alle soorten en maten. Groot, klein, dik en dun. Het is een misverstand dat een spiegelreflexcamera altijd betere foto’s maakt dan een compact camera. Het gaat om de instellingen. Vandaag geef ik je wat tips om betere foto’s te maken door middel van de sluitertijd. Zeg maar ‘bye bye’ tegen de automatische stand!
Vandaag ga ik het hebben over de sluitertijd van je camera. De sluitertijd bepaald hoe veel licht er op de sensor valt. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er op je sensor valt. Je sluiter gaat namelijk sneller dicht.
Als je de sluitertijd wil bepalen bij een Canon camera, dan draai je het wiel totdat deze op de stand ‘Tv’ staat.
Het getal in de linkerbovenhoek kan je vergroten of verkleinen. Net wat voor de huidige situatie het beste is.
De stand wordt vooral gebruikt als je beweging vast wilt leggen, of juist een beeld wilt bevriezen.
Op bovenstaande foto is de beweging bevroren. Je gebruikt dan een snelle sluitertijd bijvoorbeeld 1/500.
Bij water is het heel erg duidelijk of het beeld is bevroren of niet:
Snelle sluitertijd. Misschien wel 1/1000. De waterdruppels zijn als het ware bevroren.
Op deze foto is ook water te zien, maar is juist gekozen voor een langzame sluitertijd. Hierdoor krijg je een soort van sluiers van water. Ik vind het prachtig om te zien.
Ook de bekende snelwegfoto’s zijn gemaakt met een langzame sluitertijd. Je moet hier denken aan een aantal seconden. In dit geval is misschien wel een halve minuut gebruikt.
Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan om bijvoorbeeld een snelle of langzame sluitertijd te kiezen. Het is namelijk niet altijd mogelijk. Soms is er te weinig licht om gebruik te maken van een snelle sluitertijd. Je foto’s worden dan te donker. Wil je een langzame sluitertijd gebruiken, dan heb je al snel een statief nodig omdat je anders de bewegingen van je handen op de foto te zien zijn. Maar voor alles geldt: oefening baart kunst.
Succes!
Bron foto’s: weheartit.com
Wat een mooie foto’s!
Super handig dit artikel, ik ga er meteen mee aan de slag.
interessant om te lezen!