Jordanië

 IMG_0912

Sommigen van jullie weten het misschien; een tijdje geleden was ik op vakantie in Jordanië. We maakten een rondreis samen met een reisgezelschap. We hebben veel van het land gezien en daarom leek het me leuk om jullie wat meer te vertellen over mijn indrukken van Jordanië.

Allereerst wil ik zeggen dat ik Jordanië een prachtig land vind. Het heeft heel veel te bieden op cultureel gebied. Er is ontzettend veel te zien.

IMG_0244Treasury in Petra

Petra

Mocht je naar Jordanië gaan dan kan je niet terugkomen zonder Petra te hebben gezien. Dit is een stad die helemaal is uitgehakt in de rotsen. De stad is ooit gebouwt in een kloof en dit is een prachtig gezicht. Heel bijzonder hoe dit ooit gemaakt is. Je moet zeker een bezoek brengen aan ‘de treasury’ oftewel de schatkamer. Maak je geen zorgen dat je het mist, want hier kan je niet omheen. Als je in Petra bent moet je ook zeker even de tijd nemen om naar ‘De Monastery’ gaan. Dit gebouw is ongeveer even groot als de schatkamer, maar het is hier iets rustiger en het uitzicht is er prachtig. Het is wel een flinke klim. Deze duurt ongeveer een uur, maar het is het waard.

IMG_0150The Monastery in Petra

Ik ben zelf ook naar Petra by Night geweest. Er wordt dan wat muziek gemaakt, er zijn heel veel kaarsjes en de sfeer is wel magisch. Toch is het wat mij betreft geen must-see en kan je het met een gerust hart overslaan.
Wat echter wel een aanrader is, is het kopen van een dubbel ticket. Je betaalt dan ongeveer €5,- meer maar je mag de volgende dag om 6:00 nog een keer terugkomen. Omdat ‘het park’ eigenlijk pas om 7:00 open gaat, ben je dan praktisch alleen. Dit vond ik echt een geweldige ervaring! Het was zo lekker rustig. Dat was pas magisch.

IMG_1297

Dode zee en Rode zee

Een ander hoogtepunt waar je geweest moet zijn is de dode zee. Wow, wat is het bijzonder dat je wat je ook doet blijft drijven! En daarbij is het gewoon een heerlijk dagje relaxen. Wij hebben de dode zee bezocht door entree te betalen bij een resort. Dit vond ik heerlijk. Ook echt een aanrader. Vooral als je niet houdt van beestjes/visjes/kwallen of plantjes in het water. Deze zee is zo zout dat er niets in kan leven

IMG_0816De rode zee

Nog geen genoeg van zee en strand? Dan zou ik ook overwegen om een tripje te maken naar de rode zee, in het zuiden van Jordanië. Dit is de ideale locatie om te duiken en als je dat niet kan te snorkelen. Ik heb dit ook gedaan en ik verwachtte er eigenlijk niet veel van. Maar wat een mooie wereld leeft er in de oceaan! Ik heb zelfs een echte nemo gespot.

IMG_2496

Wadi Rum

Kamperen in de Wadi Rum woestijn is ook leuk om te doen. Ik ben er een nacht geweest en dat vond ik ook wel voldoende. Ik vond het leuk om een jeeptour te doen door de woestijn. Verwacht alleen geen eindeloze zandheuvels. Deze woestijn heeft ook nog wel redelijk veel rotsen. Verder is een ritje op een kameel wel grappig om een keer te doen, maar ik vond het ook wel een klein beetje overrated.

IMG_0915

Verder zijn er in Jordanië een hele hoop ruïnes te spotten. Ik vind dit wel leuk om te zien, maar op een gegeven moment had ik er ook echt wel genoeg gezien. De mooiste is naar mijn mening te zien in Jerash. Deze is ook vrij groot en je hebt hier veel verschillende gebouwen bij elkaar. Leuk!

IMG_9737

Steden en shoppen

De steden in Jordanië vond ik niet zo veel voorstellen. Je kan er niet echt leuke stedentripjes doen naar mijn idee. Ook shoppen vind ik er niet zo bijzonder. Je kan er wel hele leuke dingen vinden om je huis mee in te richten, maar dat vind ik altijd zo lastig te vervoeren in mijn koffer. Je moet wel van de stijl houden. Ze houden erg van barokprintjes en tirelantijntjes.

De mensen

De mensen in Jordanië zijn erg aardig en gastvrij. Overal waar je komt heten mensen je welkom in Jordanië. Echter, je merkt wel dat het in dit land de emancipatie nog wat minder ver is gevorderd. Ik kan hier persoonlijk iets minder goed tegen en dit heeft me af en toe gefrustreerd. Zo had ik het idee dat ik erg mijn best deed. Ik had een lange rok aan tot op mijn enkels en ik droeg een shirt met lange mouwen, ondanks dat het 35 graden was. Toch werd ik nog erg vuil aangekeken. Vooral in de steden. Dit vond ik persoonlijk erg jammer.

Reizen met een reisgezelschap

Je moet ervan houden. Als je liever helemaal niets plant in je vakantie en per dag wil bekijken wat je wilt, dan zou ik het absoluut niet doen. Ik vond het wel een mooie manier om in een korte tijd veel te zien van een land. Daarbij is het enorm onbezorgd reizen. Als je bus een keer niet komt opdagen kan je lekker achteroverleunen op een terras terwijl de reisbegeleiding de problemen voor je oplost. Daarbij is het altijd handig om in dit soort landen iemand bij je te hebben die de taal spreekt. Je bent een toerist en net als in veel andere land word je daardoor opgelicht waar je bijstaat als je niet uitkijkt. Het scheelt dan enorm als je iemand bij je hebt die vlot kan communiceren met de locals. Niet iedereen spreekt even goed Engels namelijk in Jordanië. Je moet je wel realiseren dat je er flink voor betaalt. Dit viel mij persoonlijk een beetje tegen. Bij de meeste reisgezelschappen komt er nog een flinke smak bovenop de reissom die je vooraf betaalt. Zo zijn de meeste excursies niet inbegrepen (neem dit niet te licht op, entree voor Petra kost bijvoorbeeld al €50,- p.p.) en het eten en drinken vaak ook niet.

IMG_9630Zonsondergang bij de dode zee

Al met al vind ik Jordanië prachtig. Het heeft mooie bezienswaardigheden en je kan er heerlijk chillen en relaxen. Wat mij betreft een goede mix in de vakantie. Toch zou ik er niet snel nog een keer heen gaan. Ik heb het gevoel dat ik het nu allemaal wel heb gezien en het is geen land waar ik verliefd op geworden ben…

3 reacties op “Jordanië

  1. Wat een gaaf avontuur heb je meegemaakt! En goed om te weten dat je zulke culturele bezichtigingen niet snel voorbij loopt; dat zou mij namelijk wel snel overkomen, haha. Ben in Rome bijna voorbij de Trevi-fontuin gelopen :’) Maar écht: wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Dit moet ik dan ook maar eens op mijn reis wishlist gaan schrijven…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.