Boek: How to win friends & influence people – Dale Carnegie

Vandaag review ik eens een keer een ander boek dan gebruikelijk. Dit keer geen roman of een spannende thriller, maar een boek over persoonlijke ontwikkeling en een stukje psychologie. Ik hoor je denken: ‘SAAI!!’ Maar niets is minder waar.

Het boek gaat naar mijn mening over wat je eigen gedrag voor invloed heeft op het gedrag van anderen. En hoe jij met je eigen keuzes het gedrag van andere kan beïnvloeden. Dit wordt beschreven aan de hand van negen basisprincipes. Heb je er zelf wel eens over nagedacht waarom je dat ene meisje uit de klas wel aardig vindt en de andere niet? Eigenlijk gaat het allemaal om een stukje manipulatie. In het boek wordt ook uitgebreid beschreven hoe je mensen kan doen wat je wilt, zonder dat ze zich daar niet prettig bij voelen. Een voorbeeld van een van de principes in het boek is dan ook: Stel vragen, in plaats van directe orders te geven. Op deze manier hebben mensen het gevoel alsof het hun idee is. Ze zijn dan veel gemotiveerder om het uit te voeren, als ze zichzelf ook eigenaar voelen van het plan. En jij bent niet de bazige vriendin die iedereen zegt wat hij/zij moet doen. Dat vindt niemand leuk denk ik. Daar zit zeker een kern van waarheid in denk ik.

Het klinkt allemaal misschien een beetje ingewikkeld, maar in het boek wordt het allemaal heel langzaam en duidelijk uitgelegd. Wat me soms wel een beetje tegenstond was het feit dat er vaak ellenlange voorbeelden en situaties werden geschetst over onderwerpen die ik bijvoorbeeld niet zo interessant vond. Zo werd bijvoorbeeld continu het leven van Lincoln erbij gehaald. Dat had voor mij niet zo gehoeven. Daarbij worden er heel veel voorbeelden gegeven uit het bedrijfsleven. Ik vond dit zelf niet erg, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier zoveel aan heeft.

Al met al heb ik dit boek met veel plezier gelezen! Zeker interessant voor iedereen die geïnteresseerd is gedragspsychologie. Het is niet echt een boek wat je leest voor het slapengaan, dan kun je inderdaad beter die prettige roman erbij pakken. Maar ik vond het erg interessant.

 

1 reactie op “Boek: How to win friends & influence people – Dale Carnegie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.