Backpacken in Australië; de route

 

ReizenAustralieRouteBlog

Hallo allemaal! Je gelooft het niet, maar ik ben terug. Of eigenlijk nog niet helemaal. Ik typ dit nu op een hotelcomputer, maar ik ben onderweg naar huis. Over 30 uur kom ik jullie weer vergezellen op Nederlandse bodem. Tijd om wat tips te delen. Voor mensen die ook gaan backpacken, voor mensen die naar Australië willen of voor wie dit leuk vindt om te lezen. Vandaag ga ik het hebben over de route die ik heb afgelegd, hoe ik die heb gekozen en geef ik je wat praktische tips.

Ik vond het nogal wat; het bepalen van een route. Ik had twee maanden de tijd en ik vond het vooral moeilijk om in te schatten hoe groot de afstanden in een groot land als Australie zijn en hoeveel tijd ik nodig zou hebben om van de ene naar de andere plek te komen. Keuzes, keuzes… Ik vond het zelf lastig om goede info te vinden over routes in Australie, dus de opgedane kennis en ervaringen deel ik graag met jullie:

Het plan

Het gegeven was dat ik ongeveer 2,5 maand de tijd had voor mijn reis. Al snel maakte ik de keuze om de oostkust van Australie te gaan bereizen. Dit omdat dit het meest drukbezochte gedeelte is voor backpackers (lees; dus ook het meest toeristische gedeelte) en ik had op deze reis wel enige interesse in het ontmoeten van andere mensen. Dit zou het hoofddoel zijn van mijn route, maar daarbij had ik voldoende tijd over voor een ander gedeelte van Australie of misschien wel voor nog een ander land. Dit gedeelte besloot ik open te laten, afhankelijk van de mensen die ik tegen zou komen of waar ik op dat moment zin in zou hebben.

Ik heb besloten om van Cairns naar Sydney te reizen (dat is van noord naar zuid voor de oplettende lezer). Ik had namelijk geen zin om te haasten en ik wist dat hoezeer ik van mijn reis zou genieten niet afhankelijk zou zijn van het aantal highlights dat ik kon afstrepen. Daarom wilde ik de tijd nemen. Kilometers kosten namelijk altijd geld en wat gaan die uiteindelijk toevoegen? En weet; in 2,5 maand is dit een kippenstukje! Voldoende tijd dus voor wat anders… maar!

De uitwerking

Plannen veranderen en gedurende mijn reis ben ik er wel achter gekomen dat ik thuis een heel fijn leven heb (daarover later meer!). Ik heb veel geleerd over mezelf en vooral over wat ik belangrijk vind. En om nog maar een stapje verder te gaan; over hoe ik mijn leven wil inrichten en wat mijn tijd en aandacht verdient. Puntje bij paaltje; ik ben eerder naar huis gegaan. Uiteindelijk heb ik de route die ik wilde afleggen (van Cairns naar Sydney) gedaan in 2 maanden en heb daarna een vliegtuig genomen terug naar Nederland. En dit is echt meer dan genoeg tijd. Ik kon alles doen wat ik wilde doen en had zelfs tijd om op de meest kleine plaatsjes te stoppen, waar normaal nooit iemand komt. Ik heb alles gedaan wat ik ook gedaan zou hebben als ik 6 maanden over hetzelfde stuk had gedaan.

IMG_4696

Hoe?

De eerste stap is natuurlijk het land inkomen; daarvoor heb je een visum nodig. Omdat ik minder dan drie maanden ging, kon ik een simpel toeristenvisum aanvragen. Dit gaat via de website van de Australische overheid en het kostte geen geld. Laat je voor dit visum dus absoluut niet nodig om je te laten helpen door een instantie of bureau in Nederland, want het is een fluitje van een cent. Die centjes kan je op je reis beter gebruiken.

Zo’n route moet natuurlijk ook worden afgelegd. Ik heb het zelf heel simpel gehouden. Ik heb een vliegticket gekocht van Amsterdam naar Cairns en terug vanuit Sydney. Ik boekte dit zo toen ik nog andere plannen had (met het idee; alles vliegt van en naar Sydney) maar uiteindelijk ben ik mijn reis dus netjes geëindigd in Sydney.

Daarbij heb ik voor de afstand van Cairns naar Sydney een pas gekocht van de Greyhound bus (dit kan je op elke hoek van de straat in Australie regelen, dus geen zorgen dat je in Nederland iets zou moeten doen hiervoor). Dit is een hop-on-hop-off service. Dus je kan op die route op elke plek uitstappen en weer opstappen wanneer je wilt. Voor mij werkte dit heel erg goed. De bus vond ik erg comfortabel en relaxed. Geen gedoe van eisen aan bagage of ergens een aantal uren van tevoren moeten zijn. De busstops zijn altijd erg centraal, waardoor je geen extra kosten kwijt bent om naar je hostel te komen. Vaak was ik er met een aantal minuten lopen.

De tips

Het viel mij allemaal heel erg mee met de afstanden en de tijd die het kost om op bepaalde plekken te komen. Als jij denkt over het bereizen van de oostkust dan is daarvoor in mijn beleving de ideale reistijd 6 weken (van Cairns naar Sydney). Hierbij de ideale reistijden voor in Australie:

  • Cairns naar Sydney: 6 weken
  • Cairns naar Melbourne: 7 weken
  • Outback/Uluru/Ayers Rock/Alice Spring: 1,5 week
  • Tasmanie: 2 weken

Je kan dus ook een combinatie maken van deze routes. Bijvoorbeeld; wil je eerst van Cairns naar Melbourne reizen en vervolgens nog een vliegtuig naar Tasmanie nemen, dan heb je daar ongeveer 9 weken voor nodig. Je hebt dan voldoende tijd om alles te zien. Begrijp me niet verkeerd, het kán sneller. Ik ben ook genoeg mensen tegengekomen die van Cairns naar Sydney zijn gereisd in drie a vier weken, maar ik kan je verzekeren dat je dan een aantal highlights over zult moeten slaan. Dit kan natuurlijk ook een keuze zijn, maar maak die dan bewust.

Verder wil ik je meegeven; denk na over je route en houd het simpel. Ik ben heel veel mensen tegengekomen die hier niet goed over nagedacht hadden (want ja, die vriendin die dan overkwam waarvoor je toch weer terug moet naar die ene stad) en daardoor van de een naar de andere plek vlogen (soms letterlijk). Dit kost onnodig veel geld en vooral onnodig veel tijd. Think about it! Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Heb je twijfels en vind je het fijn als iemand even met je meedenkt over je route? Laat dan gerust hieronder een reactie achter, dan denken ik en de anderen hier graag met je mee! Ik help je graag!

Volgende keer deel ik graag de highlights en stops die ik gemaakt heb op mijn route! Zie je dan!

DCIM102GOPROGOPR3278.JPG

0 reacties op “Backpacken in Australië; de route

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.