Dé vraag om impulsaankopen te voorkomen

 

 IMG_5137

In deze video vertelde ik dat ik mezelf een doel heb gesteld voor dit jaar. Het doel om niet meer dan 20 dingen voor mezelf te kopen. Al na een aantal maanden kwam ik erachter dat dit geen bijzonder ambitieus doel was, dus ik besloot om dit jaar zo min mogelijk te kopen voor mezelf in 2018. Maar soms… word ook ik verleid door impulsaankopen. En toch heb ik mezelf er goed tegen weten te verzetten tot dusver! En dat door mezelf één vraag te stellen; ‘Heb ik dit echt nu nodig?’.

Het lijkt een makkelijke vraag, maar eigenlijk bestaat hij uit verschillende vragen. Begin eens met de volgende:

‘Heb ik dit nodig?’

Is het echt nodig dat jij dit toevoegt aan je huisraad? Of kan je het ook lenen van iemand? Of gebruik je het zo weinig dat het verstandiger is om het voor die paar keer te huren in plaats van het aan te schaffen? Vergis je niet in hoeveel het kost om bezit te hebben. Je huis moet groter zijn, we besteden dagen aan het organiseren en opruimen van spullen en slepen het elke keer weer met ons mee als we gaan verhuizen. Is dit het waard? Of kan je het beter op een andere manier aanpakken?

‘Heb ik dit nodig?’

Deze vraag tackelt vooral de leuke hebbedingetjes. De dingen die nooit in je op zouden zijn gekomen wanneer je zonder prikkels zou gaan nadenken over wat je nodig hebt. Maar wanneer je er in de winkel tegenaan loopt denk je daar opeens heel anders over. Door jezelf deze vraag te stellen, realiseer je je al snel dat een 12de kaars in je kast geen waarde toevoegt, ondanks dat deze in een mooier potje zit dan je andere 11 exemplaren.

‘Heb ik dit echt nodig?’

Je zou misschien wel een extra jas kunnen gebruiken. Je hebt namelijk nog geen ’tussenjas’. Een jas voor de lente of de herfst. Meestal is dit een soort winterjas die er ontzettend leuk uit ziet, maar simpelweg niet warm genoeg is voor de kou die we tijdens de Nederlandse winter moeten trotseren. Maar als je er een keer beter naar kijkt, heb je voor deze enkele momenten in het jaar ook gewoon een warme trui of vest in de kast liggen die hetzelfde doel dient. Daarom is het altijd goed om te bedenken of je niet al iets in bezit hebt wat hetzelfde doel kan dienen. Mocht dat zo zijn, laat je nieuwe aankoop dan vooral links liggen.

‘Heb ik dit nu nodig?’

Het gevaar van de sale… Aan het einde van het seizoen kan je een hoop leuke items scoren voor een klein prijsje. Het probleem is alleen dat je geen idee hebt hoe de wereld er uit ziet wanneer je denkt dit te gaan gebruiken… Je hebt geen idee of het dan nog bij je smaak of stijl past, of dat je inmiddels bent geëmigreerd naar een land waar het nooit kouder wordt dan 20 graden. Je kunt de toekomst niet voorspellen dus ook niet of je iets op een bepaald moment nodig gaat hebben. En als dat zo is, dan kan je het dan altijd nog kopen. Misschien betaal je dan iets meer, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je geen miskoop doet. En dat is ook wat waard.

Is het antwoord op één van deze vragen ‘nee’? Behoed jezelf dan voor de impulsaankoop, want we weten allemaal dat impulsaankopen vaak niet de beste aankopen zijn. De uitspraak ‘van uitstel komt afstel’ bestaat niet voor niets en laat dat precies zijn wat we willen.

2 reacties op “Dé vraag om impulsaankopen te voorkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.