Je sportgewoonten volhouden in de winter

 

 

IMG_1740-2

De wintertijd is ingegaan… Hoog tijd om na het eten lekker op de bank te kruipen. Deken? Check! Kop thee? Check! Zakje chips? Ah, kan er ook wel bij… Check! Pepernoten? Check!
Als het vroeger donker wordt en het kouder wordt buiten kan het soms lastig zijn om je sportgewoonten vast te houden. Daar ga ik je mee helpen vandaag!

Waarom is het belangrijk voor je?

Stel jezelf deze vraag. Als je namelijk sport omdat je er geen overgewicht wilt krijgen of je net even een paar kilo lichter wilt zijn, dan kan je misschien ook even terugschakelen. Is het dan niet gewoon oké om even los te laten en te genieten? Iets met balans..?
Ben je wat ambitieuzer en wil je elke dag werken aan je doelen, ook wanneer het wat lastiger kan zijn dan is het ook goed om je hiervan bewust te zijn. Het is misschien niet altijd leuk, maar later zal je jezelf dankbaar zijn dat je hebt doorgezet. Gewoon gaan dus!

Blijf in beweging

Ja, het is koud. Maar het voelt nog veel kouder als je stil blijft zitten. Van bewegen wordt je warm en dat voelt een stuk comfortabeler. Maak jezelf dus gewoon warm door die verbrandingsmotor aan te steken! Beweeg!
Ik vind dit soms lastig omdat ik een kantoorbaan hebt, waarbij je bijna wordt gedwongen om de hele dag stil te zitten. Ik heb daarom met mezelf de afspraak dat wanneer ik de neiging heb om te gaan klagen over de kou dat ik ga bewegen. Ik loop bijvoorbeeld naar een collega die een paar verdiepingen hoger zit als ik een vraag heb, in plaats van te mailen. Ik sprint dan de trap op. Goed voor de bloedsomloop en je hebt binnen no time weer warme handjes.

Blijf gaan

Opstarten is altijd het meest moeilijk. Zorg dus dat je niet stil valt. Blijf je routines zo lang mogelijk volhouden. Iets dat een gewoonte is, kost namelijk veel minder energie om vol te houden. Houd het een gewoonte, wijk er niet van af. Uiteindelijk ga je alleen je doel bereiken als je consistent blijft.

Maak het niet groter dan het is

De deur uit gaan… de drempel lijkt in de winter 20x hoger dan in de zomer. Maar dat is hij niet… Maak hem dan ook niet groter in je hoofd. Wees niet bang voor de kou of de regen. Trek een extra laagje kleding aan en dan merk je er nauwelijks iets van. Het valt gelukkig allemaal wel mee met die Nederlandse winters.

Als het een keer niet lukt…

Is het met deze tips alsnog niet gelukt? Lukt het simpelweg niet om jezelf van de bank af te slepen? Omdat je misschien nog wat zwakjes bent door die griepepidemie die je gegrepen heeft? Of ben je snotverkouden net als de rest van Nederland? Geen zorgen, dat overkomt iedereen wel eens. Kijk of je kunt gaan voor een alternatief. Zet bijvoorbeeld een work-out video op en doe wat oefeningen thuis in je huiskamer. Of ga een rondje wandelen. Voel je er vooral niet slecht over. De volgende keer gaat het vast beter!

Bekijk het van de zonnige kant

De winter heeft ook zo zijn voordelen; het is namelijk een stuk rustiger in de sportschool! Je hebt het rijk bijna voor jou alleen. En zweten doe je toch al, dus daar kan je geen 30 graden bij gebruiken, toch? Het is maar hoe je het bekijkt en de enige die dat bepaalt, ben jij.

2 reacties op “Je sportgewoonten volhouden in de winter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.