Solliciteren doe je zo; tips en look

Sollicitatie look

Vroeg of laat moeten we het waarschijnlijk allemaal. Of het nou voor je opleiding is, stage, afstudeeropdracht, bijbaantje of je ‘grote mensen baan’, we kunnen er niet onderuit. Vandaag geef ik jullie een aantal tip en ik laat jullie mijn sollicitatie-look zien.

Sollicitatietips
 1. Een goede voorbereiding is het halve werk; lees je in in de organisatie. Wat verwachten ze van je? Als je dit weet kan je hierop inspelen. Vaak worden er in een vacature wel competenties genoemd waar de kandidaat aan moet voldoen, bijvoorbeeld; Ben jij flexibel en zelfstandig? Kom solliciteren! Ben jij creatieve en gemotiveerde scholier die we zoeken? Probeer hierbij ook voorbeelden te bedenken, waaruit blijkt dat je creatief bent?
 2. Bereid je voor op algemene vragen. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden staat. Vragen die je eigenlijk altijd wel krijgt zijn; waarom wil je dit doen? Waarom moeten we juist jou kiezen? Waarom denk je dat je geschikt bent hiervoor? Deze dingen kan je ook opnemen in je motivatie-/sollicitatiebrief.
 3. Check je CV voordat je het opstuurt. Een goed CV is het halve werk. Het is ook niet onverstandig om hem een keer te laten checken door iemand die er verstand van heeft. Dit kan bijvoorbeeld vaak op opendagen e.d.
 4. Zorg dat je op tijd bent op het gesprek! Zo voorkom je dat je moet haasten, bezweet aankomt en een slechte eerste indruk maakt. Die kan je namelijk nooit meer over doen. Ik probeer er altijd 10 minuten tot een kwartier eerder te zijn.
 5. Denk tijdens het gesprek aan je houding. Zit je ineengezakt op de stoel? Heb je een actieve houding? Je kan het beste zitten met een rechte rug, je handen kun je in je schoot leggen of op tafel. Probeer niet met je handen over elkaar te zitten, dit is namelijk een erg gesloten houding.
 6. Geloof in jezelf. Je kan dit! Straal zelfvertrouwen uit. Kin omhoog en gaan!

Tumblr_mh39oegvfo1s37le2o1_500_large

Beautytips
 1. Het belangrijkste is dat je er verzorgd en representatief uitziet. Geen afgekloven nagellak, zweetgeur of out-of-bed-look. Ga voor netjes en verzorgd.
 2. Pas je kleding aan aan de functie. Solliciteer je voor een super prestigieuze functie waar nog honderden andere gegadigden voor zijn bij een topbedrijf? Dan zou ik me maar erg formeel kleden. Ga je solliciteren bij de supermarkt om de hoek? Dan zou ik me niet zo’n zorgen maken. Natuurlijk moet je er nog steeds netjes uitzien, maar misschien iets minder formeel. Ik denk dat het ten alle tijden belangrijk is om bij jezelf te blijven. Voel je je niet prettig in een mantelpakje met hakken? Trek het dan ook alsjeblief niet aan. Je voelt je dan totaal niet op je gemak en dat straal je altijd uit. Kleed je dan op een andere manier netjes door bijvoorbeeld een net jasje, met ballerina of nette laarsjes aan te trekken. Zorg dat het bij jou past.
 3. Maak je make-up look niet te opvallend. Wij houden van beauty, andere mensen zijn er misschien minder in thuis. Jij weet misschien dat een winged eyeliner tot aan je wenkbrauw misschien een hele hippe trend is maar degene die tegenover je zit misschien niet. Even inhouden dus. Vermijd elke vorm van glitter!
  Het is natuurlijk wel enigszins afhankelijk van de functie. Ga je solliciteren voor visagist bij een bekende modeontwerper? Dan kan je wat meer uitpakken.
 4. Je handen zijn je visitekaartje. Deze hebben grote invloed op de eerste indruk. Smeer je handen een uur voor je gesprek in met een lichte handcrème en vijl je nagels netjes bij. Heb je last van zweethanden? Ga voor je gesprek begint nog even naar het toilet (je bent immers toch op tijd ;)), houdt je (rechter)hand even onder de koude kraan. Tijdens het wachten leg je je hand in je schoot. Zo heb je geen vieze zweethand wanneer je je voorstelt.
 5. Maak een mooi en net kapsel. Het hoeft helemaal niet veel werk te kosten. Een knot is misschien nog wel het veiligst. De donuttrend komt helemaal van pas! Een hoge paardenstaart kan ook heel zakelijk staan. Kijk wat bij je past.
  Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de functie. Ga je solliciteren voor een baan als kapster? Dan zou ik niet voor een staartje gaan…

Large

Mijn look.

Vandaag moest ik ook solliciteren en man, wat was ik zenuwachtig. Ik had een selectiegesprek voor de master die ik volgend jaar wil gaan doen. Ik weet al vanaf de middelbare school dat ik dit wil gaan doen. Voor mij hing er dus heel veel van af. Het is een vrij kleinschalige opleiding, maar ook vrij veel aanmeldingen. 25% wordt ongeveer aangenomen. Niet veel, maar het proberen waard. Wie niet waagt, wie niet wint.

De master heet Strategisch Human Resource Management. Ik besloot dus voor een vrij zakelijke, kantoorlook te gaan. Niet te formeel, want dat leek me niet nodig.

De outfit

Solliciteren look

Ik droeg een gestreept shirt met horizontale strepen. Dit heb ik bewust gedaan. Horizontale strepen maken je namelijk optisch breder. Normaal is dit niet heel positief, want het kan je dikker maken dan je bent. Ik ben van mezelf echter vrij smal gebouwd, maar dit is niet altijd positief. Het straalt namelijk niet echt leiderschap uit.
Daaroverheen draag ik een simpel zwart jasje met flinke schoudervullingen. Ik was mijn eigen jasje vergeten in Brabant bij mijn ouders. Gelukkig mocht ik wat lenen van een vriendin 🙂

Daaronder droeg ik een simpele, maar wel erg mooie blauwe spijkerbroek. En daaronder droeg ik deze schoenen:

Sollicitatie schoenen

Kleine en bescheiden hakjes. Ik vond ze wel geschikt.

De make-up

Ik heb het super super naturel gehouden. Dit is het geworden;

Sollicitatie make-up

Ik heb gewoon foundation en poeder op mijn gezicht met daarbij een matte roze blush van Mac in de kleur ‘Rosy Outlook’. Geen glitters of shimmer op je wangen! Verder heb ik mijn wenkbrauwen een klein beetje aangezet met een wenkbrauwpotlood.  Op mijn lippen draag ik een super natuurlijke kleur van Mac namelijk ‘Viva Glam V’.

 Mac Rosy OulookDe blush. Mac Rosy Outlook

Mac lustre lipstick open

De lipstick. Mac Viva Glam V

Sollicitatie make-up look ogen

Op mijn ogen maakte ik een super simpele look met mijn NYX Champagne & Caviar palette. Ik deed een nude tint op mijn bewegend ooglid en een medium bruin in mijn crease. Eigenlijk heb ik alleen mijn oog een beetje geshaped. Je ziet er niet zo veel van. Verder droeg ik alleen een beetje mascara.

Large

Mijn gesprek ging volgens mij redelijk goed. De man waarmee ik een gesprek had, was wel erg kritisch af en toe. Let’s hope for the best. Ik houd jullie op de hoogte.

Succes met solliciteren!

Bron foto’s zonder logo: weheartit.com

 

2 reacties op “Solliciteren doe je zo; tips en look

 1. heey hill,

  moet morgen op sollicitatie gesprek..
  type ik in google : sollicitatie look in
  krijg ik jou 😉 hahaha
  echt gaaf !!! goede tips
  xx

  chaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.