Boek: Opgeruimd – Marie Kondo

IMG_1524

De opruimgoeroe Marie Kondo schreef jaren geleden een boek over opruimen. Ja. Want waar kan je tegenwoordig geen boek over schrijven?! Toch hoorde ik overal op internet mensen die lyrisch waren over dit boek en hoe het hun leven heeft veranderd. ‘Jongens?! Iedereen kan toch opruimen?! Wat kan daar spannend aan zijn?’ dacht ik alsmaar. En zo eindigde dit boek maanden, al dan niet jaren ongeopend op mijn e-reader. Totdat ik hem laatst maar eens achteloos opensloeg.

En laat ik het maar meteen opbiechten, ik kon het niet wegleggen. Ik was letterlijk waar geïntrigeerd! Mijn handen begonnen te jeuken om aan de slag te gaan en dat deed ik dus ook. Het enige wat jammer was is dat ik op dat moment geen beschikking had over een thuis. Maar driftig maar dit keer vakkundig heb ik mijn backpack en mijn plekje in het hostel waar ik verbleef opgeruimd.

Laat ik het kort uitleggen; dit boek gaat niet per se over opruimen. Het gaat je niet vertellen welke organisatiehulpmiddelen en opslagsystemen voor welke producten ideaal zijn. Het vertelt je niet hoe jij je keukenkastje moet inrichten. Het gaat veel meer over de essentie waarom je spullen hebt? Wat is het doel van die spullen? Kijk! Dat is iets wat ik veel interessanter vind. Ondanks dat het je niet helpt met de praktische vragen die ik hierboven beschreef heb ik het zeker ervaren als een praktisch boek. Je wordt wel degelijk geholpen met de keuzes die je moet maken.

Er waren wel een aantal kleine dingen waar ik tegen aan liep tijdens het lezen van dit boek. Het eerste punt is dat je op vele vlakken wel merkt dat dit een boek is wat geschreven is vanuit een andere culturele invalshoek dan de Westerse. Je merkt namelijk in een aantal passages in het boek dat het origineel is geschreven in het Japans. Dat probleem neem je waarschijnlijk weg door de originele versie in het Japans te lezen. Succes dus!

Daarbij miste ik in mijn beleving een heel belangrijk aspect van het opruimen in dit boek. En dat is de maatschappelijke kanttekening van opruimen. In dit geval voornamelijk van weggooien. Het boek zet namelijk expliciet aan tot het wegdoen van spullen en ik vind het wat onderbelicht wat voor gevolgen dit heeft voor bijvoorbeeld het milieu. In mijn beleving is zo veel mogelijk weggooien en ‘als je het later nodig blijft te hebben, koop je het gewoon opnieuw’ niet helemaal de oplossing.

Ondanks de kleine bedenkingen die ik had bij dit boek heeft dit boek me geïnspireerd en zet het me zeker aan tot actie. Ik kan niet wachten om mijn eigen huis onder handen te gaan nemen!

Opgeruimd van Marie Kondo is onder andere hier te koop en kost hardcopy € 18,95. Ik raad je echter aan om het e-book te lezen; scheelt weer opruimen, bomen en een hoop centjes. Deze is hier te koop en kost € 4,99.

8 reacties op “Boek: Opgeruimd – Marie Kondo