Boek: Factfulness – Ola Rosling

IMG_0391 (1)

Vandaag vertel ik je eens over een ander boek. Dit keer geen boek over zelfontwikkeling. De ondertitel van de Nederlandse variant van het boek ‘Feitenkennis’ wekte meteen mijn interesse; “10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben van waarom het beter gaat dan je denkt.” 

Dat slaat de spijker op zijn kop… ik besloot te gaan lezen.

Het boek begint met een soort quiz. Hierin krijg je een aantal stellingen voorgelegd die je voor jezelf mag beantwoorden. Voorbeelden zijn; ‘Hoeveel meisjes maken de basisschool af?’ of ‘Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede?’. In de rest van het boek krijg je het antwoord op de vragen en ook de uitleg waarom we een verkeerd beeld hebben van de wereld, zonder dat een zwaar boek wordt.

Ik vond dit ontzettend interessante informatie en heb genoten van dit boek. Ik heb een studieachtergrond in de sociale wetenschappen en daarmee vind ik het interessant hoe ons brein ons soms voor de gek houdt. Dat maakte het boek erg vermakelijk. Tegelijkertijd werden de uitspraken en stellingen goed onderbouwd met wetenschappelijke argumenten en ook dat vind ik prettig aan het boek.

Ook stelde het boek me soms gerust. De laatste jaren horen we zoveel negativiteit over de wereld. Het nieuws zit er vol van (één van de redenen waarom ik dus nieuws mijd) en de activisten proberen tegen elke prijs een probleem onder de aandacht te brengen. Ook als dat betekent dat de feiten aangedikt of gedramatiseerd moeten worden. Het is daarom ook wel eens fijn om te horen dat er ook goede ontwikkelingen zijn.

Kortom; goed boek. Ga het lezen.
Het boek bevat 344 pagina’s en kost hardcopy in het Nederlands € 22,50 en is hier te koop. Hij is er ook in het Engels en kost dan €13,99. Ik raad je echter aan om het e-book aan te schaffen. Dat scheelt jou geld en de wereld bomen. Het e-book kost € 11,99 en is hier te koop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.