Jij… en wie je zou moeten zijn

Jij… en wie je zou moeten zijn

The chief happiness for a man is to be what he is – Erasmus

En laat dat nu makkelijker gezegd zijn dan gedaan… Zijn wat je bent. Wanneer de wereld om je heen druk uitoefent op wie je zou moeten zijn. Hoe doe je dat? Laten we eens kijken…

En zelfs dat maakt je mooi. Je geeft om de belangrijke mensen om je heen. Wat ze vinden. Je wilt het graag ‘goed’ doen. Maar ga je niet te ver? Zijn er te veel mensen, wiens mening ertoe doet..? Mensen op straat, collega’s of de caissière. En wanneer is ‘goed’ goed genoeg? Misschien is jouw standaard van jezelf veel hoger dan wat anderen van je verwachten. Waarom leg je jezelf dan zoveel druk op?

1. Wat doe jij voor anderen?

Wat doe jij om een compliment te krijgen? Voor herkenning, voor een schouderklop of maar een klein beetje waardering. Wie vind jij dat je moet zijn? En wat doe je ervoor om dat plaatje neer te zetten? Frustreert het je als je vriend je niet complimenteert voor het feit dat je twee uur hebt lopen boenen? Of dat je manager niet ziet hoe goed je dat project hebt gedaan? Waarom is het niet genoeg om trots te zijn op jezelf? Jouw schouderklop is de belangrijkste die er is. Blij zijn met jezelf is genoeg. Daar heb je geen compliment voor nodig.

2. Wat doe je voor jezelf?

Wat doe jij als niemand kijkt? Wie zou je willen zijn? Niet vanwege die ander, maar wat wil je écht? Ik weet zeker dat je het antwoord in je hebt. Als je terugdenkt aan waar je vroeger plezier uit haalde, maar waar je op een bepaald moment mee bent gestopt. Misschien omdat het ‘niet meer hoorde’ of omdat je moest opgroeien. Hoe zou je dat kunnen vertalen naar nu? Wat maakt jou diep vanbinnen blij?

3. Hoe maak je ruimte?

Ergens aan beginnen heeft impact. En daar is ruimte voor nodig. Bedenk dus goed hoe je die gaat creëren. Waar ga jij mee stoppen? Waar zeg je ‘nee’ tegen of wat heb jij nodig om wat extra tijd vrij te maken?

4. Definieer jouw ‘goed’

Wanneer ben je tevreden? Wanneer kan jij je handen tegen elkaar wrijven en zeggen ‘ik ben trots!’. Zonder mitsen, zonder maren. Want daar doe je het voor. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Jouw goed is goed genoeg.

5. Doe eens niet

Maar doe vooral ook eens even niet. Voel alleen wat je voelt, want dan leer je luisteren. Wees eens stil. En probeer stukje bij beetje los te laten wie je denkt dat je moet zijn. Je hebt genoeg in je om iets moois neer te zetten! Laat niet of niemand dat van je afnemen.

Ga, dans, schrijf, lach en verdwaal. Dan kom je er wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.