5 tips om in beweging te blijven tijdens quarantaine tijd

5 tips om in beweging te blijven tijdens quarantaine tijd

De sportscholen zijn dicht en het is niet de bedoeling dat we veel op pad gaan. Veel natuurgebieden zijn gesloten. Ook is de kans groot dat de trainingen van je sportclub niet door gaan. Dat betekent niet dat je niets meer kan. Integendeel! Er zijn nog genoeg mogelijkheden om lekker in beweging te blijven. Misschien ontdek jij in deze periode wel een nieuwe hobby! Wil je weten hoe? Lees dan zeker verder!

1. Vervang je sportmomenten

Misschien was je ontzettend lekker bezig toen je hoorde dat je sportclub dicht ging en was het een gewoonte van je om een aantal keer per week te sporten. Natuurlijk zonde om dit te laten versloffen en straks weer enorm veel energie te steken in het opnieuw creëren van je gewoonte. Houd hem er dus vooral lekker in! Sport nog steeds op die momenten, maar zoek een andere invulling. Gelukkig heeft deze periode ook tot creativiteit geleid van sportaanbieders en zijn er een hoop lessen online te vinden. Er zijn ook genoeg apps die je voorzien van een handige routine. Neem vooral nog lekker een paar momenten per week om je in het zweet te werken en zowel je fysieke als mentale gezondheid een boost te geven!

Een concrete tip; mijn eigen sportschool (De Workout in Utrecht) biedt hele fijne online lessen aan. Die kan je nu simpelweg volgen via Facebook of Instagram. De lessen zijn ook te volgen wanneer je geen lid bent.

2. Ga de buitenlucht in

Wat nog wel kan is buiten sporten. Start bijvoorbeeld met hardlopen. Er zijn genoeg apps die je daarmee op weg kunnen helpen. Mijn welbekende favoriet is de hardlopen met Evy app.
Of je kan gaan (race)fietsen. Deze tip heb ik zelf ter harte genomen. Via Marktplaats heb ik een tweedehands racefiets op de kop getikt om zo te kijken of ik het wat vind. Zo kan ik toch blijven sporten nu mijn lesjes Rocycle niet meer doorgaan.

Ben je niet zo van het alleen sporten? Wat je ook kan doen is samen met een vriendin een online lesje volgen vanuit je tuin of het plaatselijke grasveldje. Spreek met elkaar een vaste tijd af en de les die jullie gaan doen. Zorg natuurlijk wel dat je voldoende afstand blijft houden!

3. Zorg voor alledaagse beweging

Maar met alleen het vervangen van je wekelijkse sportmomentjes ben je er natuurlijk niet. Waar we vroeger nog een sprintje naar de trein trokken of naar de koffieautomaat wandelden, is dat in ons eigen huis meestal een stuk dichterbij. Tijd voor nieuwe gewoonten dus.

Mijn beste tip voor dit soort momenten is drink voldoende. Daar ga je natuurlijk niet direct meer van bewegen, maar vergis je niet; dat glas water of die kop thee moet ook gehaald worden. Zet je eigen coffeecorner dus op een andere verdieping dan waar je zit te werken. Zo neem je meteen wat meters mee. En je moet er ook vaker van naar het toilet, waardoor dat je ook weer in beweging houdt. Alle kleine beetjes helpen!

Maak ook een korte wandeling tijdens de lunch. Of misschien kan je tijdens een vergadering wel wandelen. Vooral de bij-praat-momenten kunnen hier geschikt voor zijn. Of wandel tijdens de eerste 5 minuten van een online meeting. Het enige wat je dan mist is collega’s die naar elkaar gillen dat ‘ze je andere collega wel kunnen zien, maar niet kunnen horen’. Mis je dus helemaal niets aan 😉

4. Fake je reistijd

Je bespaart nu misschien wel wat reistijd naar je werk. Besteed die tijd om een wandeling buiten te maken of om naar je home-office te fietsen. Zo heb je meteen een start- en afrondingsritueel voor je werkdag. Daarmee voorkom je dat je de hele dag en avond gaat zitten werken.

5. Stel een doel

Zoals ik ook in mijn vorige artikel schreef; dit is niet de periode waarin je van alles moet. Je mag gerust even wat tijd voor jezelf nemen en lief zijn voor jezelf. Desalniettemin kan ik me goed voorstellen dat je gebaad bent bij een doel. Niet iets wat kosten wat het kost gehaald moet worden, maar wel een doel dat je wat extra motivatie kan bieden. Met natuurlijk een mooie beloning aan het einde! Je kan denken aan:

  • Een stappendoel: de meeste smartphones kunnen al meten hoeveel stappen je zet op een dag. Kies een aantal dat past bij jouw leefstijl. Voor de ene kan 5.000 stappen al een mooi doel zijn en voor de ander is 10.000 misschien net uitdagend. Kies een aantal wat past bij jou en wat realistisch is.
  • Count the workouts: Sportte jij voorheen 3 keer per week? Misschien is het mooi om datzelfde nu na te streven. Misschien kost het nu wat meer moeite om dit vol te houden, dus ook dit kan een stretch zijn van je motivatie. Lukt het jou om je goede gewoonte door te zetten? Lekker bezig!!
  • Sportprestatie: Je kan natuurlijk ook een sportprestatie als doel nemen. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan het rennen van een aantal kilometers binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 10 kilometer binnen 60 minuten). Of het fietsen van een aantal minuten met een bepaalde gemiddelde snelheid (bijvoorbeeld 30 minuten kunnen fietsen met een gemiddelde snelheid van 28 kilometer per uur). Ben je niet zo van het buitensporten? Ook voor de binnensporter zijn er een aantal leuke challenges te vinden. Zo kan je leren om een bepaald aantal push-ups te doen. Squats lenen zich hier ook prima voor! Of misschien wil je wel de spagaat leren in deze periode. Er zijn opties in overvloed!

Hopelijk haal je hier wat inspiratie uit om in beweging te blijven nu we zo veel thuis zijn. Zorg goed voor jezelf 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.