Starten met racefietsen – tips voor het aanschaffen van een fiets

Starten met racefietsen – tips voor het aanschaffen van een fiets

Ben je net als ik enthousiast over het starten met racefietsen? In een serie van een aantal artikelen wil ik de belangrijkste tips met je delen. Vandaag begin ik met de aanschaf van je eerste fiets. Waar moet je op letten en welke keuzes zijn er?

Je budget

Voordat je begint is het goed om na te denken over je budget. Hoeveel wil en kan je uitgeven? Dat is nogal bepalend voor de keuzes die je gaat maken. Houd er wel rekening mee dat het geen goedkope hobby is om mee te starten. Aan het begin moet je al snel een paar honderd euro uitgeven om te kunnen starten, zelfs als je besluit alles tweedehands te kopen.

Nieuw of tweedehands?

Het meest essentiële is natuurlijk de fiets zelf. Zonder fiets kon je niet ver. Maar er is nogal een verschil in het type fiets dat je kan kopen. Ga je voor nieuw of tweedehands? Ook hier is je budget bepalend. Ga je voor een nieuwe fiets? Dan ben je voor een instapmodel in een goede fietsenwinkel al snel € 700,- kwijt. Tweedehands kan de prijs meevallen, maar als onervaren fietser kan het bepalen van de kwaliteit of staat van de technische onderdelen lastig zijn. In zo’n geval doe je er verstandig aan om iemand mee te nemen die er meer kijk op heeft. En lees je goed in! Ik heb zelf een tweedehandsfiets gekocht via Marktplaats en heb niemand meegenomen. Ik zou dus ook zeker een artikel kunnen schrijven over waar je op kan letten. Laat het even weten als je daar interesse in zou hebben!

De groepset

Wat in ieder geval goed is om in de gaten te houden bij de aanschaf van een racefiets (zowel nieuw als tweedehands) is de groepset. De groepset bevat alle technische onderdelen voor het schakelen, remmen en voor de aandrijflijn. Dit moet je dus een beetje zien als de motor die in je nieuwe auto zou kunnen liggen. Er zijn behoorlijk wat verschillende groepsets te krijgen, maar hieronder vind je een lijstje van de meest voorkomende van Shimano:

  • Shimano Sora: geschikt voor beginnende racefietser
  • Shimano Tiagra: geschikt voor de beginnende/ervaren racefietser
  • Shimano 105: geschikt voor de ervaren racefietser
  • Shimano Ultegra: geschikt voor de gevorderde racefietser
  • Shimano Dura Ace: geschikt voor de professionele racefietser

Grofweg kan je concluderen dat hoe lager de groepset in de lijst staat, des te hoger de kwaliteit (slijtvastheid) de onderdelen zijn en des te lichter ze zijn (dus ook sneller).

Pedalen

Op je fiets zitten pedalen. Koop je een nieuwe fiets, dan zitten er hoogstwaarschijnlijk trappers onder die niet heel veel anders zijn dan die van je normale stadsfietsie. Voor de eerste paar rondjes is het prima om deze pedalen te gebruiken. In het begin ben je namelijk nog met allerlei andere dingen bezig; je snelheid, de routes die je gaat fietsen en het overige verkeer. En het laatste wat je wilt is tijdens je eerste rondje psychologische schade oplopen omdat je te druk was met uitklikken en je zeer sullig op je zij belandt (ik spreek uit ervaring ;)).
Als je daar een beetje aan gewend bent, kan je eventueel kiezen voor klikpedalen. Let wel op dat je hier dan ook speciale schoentjes voor nodig hebt. Het voordeel van klikpedalen is dat je hiermee zowel kan duwen als kan trekken aan je pedalen. Hierdoor is je krachtoverbrenging beter.

Er zijn ook wat hybride modellen te vinden. Deze pedalen hebben aan de ene kant een kliksysteem en zijn aan de andere kant plat als een ‘normale’ trapper. Deze zijn bijvoorbeeld ideaal als je de fiets ook wilt gebruiken voor je alledaagse fietsritje of om mee naar je werk te fietsen.

Onderhoud en reparatie

Racefietsen vereist ook wat onderhoud en reparatie. Wat mij betreft noodzakelijk kwaad wat komt kijken bij elke hobby, maar het moet wel gebeuren. Ik vind dit artikel van Mantel heel duidelijk omschreven hoe je je fiets het beste kan onderhouden.
Verder zou ik je aanraden om direct vanaf het begin te leren hoe je een fietsband kan vervangen (tijdens je rit) en zorg dus ook dat je direct de juiste spullen daarvoor bij je hebt. Het fietsen moet natuurlijk wel leuk blijven!

Ik kocht mijn fiets ook met de normale pedalen erop.

Mijn fiets

Zoals ik hierboven al schreef heb ik gekozen voor een tweedehands model via Marktplaats. Ik heb de Giant Liv Avail SL 1 met een Shimano 105 groepset. Ik vond het een behoorlijke gok, maar besloot die te nemen en nu we ruim een maand en al een heel aantal fietsritjes verder zijn, ben ik heel blij met mn fiets! Ik ben blij dat ik gekozen heb voor een damesmodel. Ik weet niet of dat heel veel scheelt (ik heb geen ervaring met het fietsen op herenmodellen), maar ik heb in ieder geval nergens last van. Ik heb geen zadelpijn of het idee dat ik de houding niet fijn vind.

Qua pedalen heb ik de trappers direct vervangen door klikpedalen. De tip die ik hierboven beschrijf heeft mij niet op tijd bereikt en dat heb ik geweten. Mijn eerste ritje was daardoor niet heel goed voor mijn ego. Inmiddels ben ik aardig gewend aan het in- en uitklikken.

Tot nu toe ben ik enorm enthousiast over het fietsen. En dat is vrij uniek voor iemand die een half jaar geleden nog heel hard riep dat ze fietsen haat. Hopelijk kan jij met deze tips ook net zo voortvarend van start gaan. Heel veel fietsplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.