5 tips om suikervrij te eten

 

 Tips om minder suiker te eten

De vorige keer vertelde ik al meer over een leven zonder suiker en de effecten daarvan. Maar hoe bepaal je je strategie in een wereld vol verstopte suikers, concentraten en zoetstoffen?! Ik ga je helpen en heb 5 tips voor je om aan de slag te gaan!

Wat is suiker?

Als je het heel plat slaat, is suiker een natuurproduct wat uit planten wordt gehaald (vaak uit de rietsuikerplant). Vervolgens wordt dit goedje gezuiverd en bewerkt (geraffineerd) en komt het bij ons in de winkel terecht. Wanneer je suiker eet, komt de glucose uit suiker in je bloed terecht. Dit zorgt voor een stijging in je bloedsuikerspiegel. Door het hormoon insuline komt deze glucose ook in andere weefsels in je lijf terecht en kan het gebruikt worden als brandstof.

Kiekeboe!

Suiker zit overal in verstopt. En met overal, bedoel ik bijna overal. Ook in de dingen waar je het niet in zou verwachten. Wat dacht je van pesto of in speciale groente-wraps? Dat wordt dus flink etiketjes lezen. Helaas worden fabrikanten steeds slimmer en proberen ze ons voor het lapje te houden door suiker te verstoppen onder een andere naam. Maar muhaha, wij worden ook steeds slimmer! Zie hieronder een lijstje van hoe je (toegevoegde/geraffineerde) suikers kan herkennen in je ingredientenlijstje:

– dextrose
– fructose (-stroop)
– glucose (-stroop)
– glucose-fructose (-stroop)
– melasse (-stroop)
– kandij (-suiker)
– maltodextrine
– rietsuiker
– sacharose
– sucrose
– suiker
– druiven-/vanille-/kristal-/basterd-/geleisuiker

Concentraten en natuurlijke suikers

Ik heb persoonlijk minder tegen natuurlijke suikers. Maar enkel als ik ook daadwerkelijk de natuurlijke variant op eet. Daarom adviseer ik om voorzichtig te zijn met sappen en concentraten van natuurlijke suikers. Dit zie je vaak terug in drankjes en siropen. Ze claimen 100% natuurlijk te zijn en dat kan ik niet ontkennen. Echter; wees je bewust van de invloed dat dit heeft op je bloedsuikerspiegel. Als je namelijk de vezels uit je die mooie vruchten filtert en enkel de lekkere suikers eruit perst zorgt dit alsnog voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Eet dus liever je stukje fruit op zoals het bedoeld is (mét de vezels) en je lijf verwerkt zelf het hele goedje. Hierdoor worden de suikers langzamer opgenomen in je bloed.
Daarbij heb je vaak veel meer nodig voor een lekker glas sap dan wanneer je de vrucht zelf op zou eten. Denk eens aan dat lekkere glas verse jus in de ochtend; hiervoor heb je al snel drie grote sinaasappels nodig. Je krijgt dan dus de suikers binnen van drie sinaasappels en dan hebben we het nog niet over de rest van je ontbijt gehad…

Bepaal zelf aan welk doel je wilt werken. Misschien is alleen het vermijden van toegevoegde en vrije suikers een mooie eerste stap. Is dit geen uitdaging meer voor je? Misschien is het mijden van concentraten en onnatuurlijke vormen van fruitsuiker een mooi doel! En als laatste stap kan je er misschien op letten dat je niet te veel fruitsuikers binnen krijgt. Let op: ik zou je nooit aanraden om álle suikers uit je dieet te schrappen. Je lijf heeft namelijk suikers nodig voor bepaalde processen. Laten we vooral niet doorslaan! Het gaat er tenslotte om dat je goed voor jezelf zorgt.

Zoetstoffen

Oké, maar hoe zit het dan met zoetstoffen? Denk aan aspartaam, xylitol, stevia, sacharine en zo verder… Ik merk dat deze vaak worden toegevoegd aan onnatuurlijke producten om het gebrek aan suiker op te vullen, zoals light producten. Helaas is dit een snelle manier om suiker om omzeilen. Er gaan geruchten dat ook zoetstoffen niet gezond zijn voor je. Zo zouden ze enge ziekten kunnen veroorzaken of je schreeuw om zoetigheid alleen maar vergroten. Tot op heden heb ik echter geen wetenschappelijke artikelen gevonden die dit bewijzen. Aan de andere kant; waar rook is, is vuur en ik twijfel wel eens aan de vermogen van de mens om dit soort zaken te onderzoeken. Ook wat betreft zoetstoffen; doe ermee wat je wilt en bepaal zelf welke doelen je jezelf wilt stellen.

5 tips om aan de slag te gaan met suikervrij eten!
1. Wees voorbereid

Een heel leuk idee, dat suikervrij eten… Maar al snel komt de dagelijkse gang van zaken om de hoek kijken; een drukke studie, die deadline op je werk, de kinderen die extra aandacht nodig hebben oftewel druk, druk druk. Je suikervrije dieet kan daardoor nogal eens naar de achtergrond verdwijnen. Wil je ook op dit soort momenten scherp blijven? Maak het jezelf niet te moeilijk en zorg dat je wat bij je hebt om je zoete trek te stillen. Ik ben zelf gek op zelfgebakken bananenbrood of een handje nootjes! Kan zo uit je tas tevoorschijn worden getoverd, wanneer jij daar behoefte aan hebt.

2. Go natural

Suikers zitten verstopt in heel veel bewerkt voedsel. Het enige waar je bijna niet mee mis kan gaan, zijn natuurlijke producten. Of nog beter; duik lekker de keuken in om zelf je wraps of pesto te maken. Op die manier weet je zeker dat er geen troep in je eten terecht komt.

3. Ben bewust

Niets kan soms zo moeilijk zijn als bewust keuzes maken. Het overkomt mij namelijk soms te vaak dat ik me net iets te ongemakkelijk voel op die verjaardag en voor ik het weet zit ik in de bak chips op tafel te graaien. Wees je bewust van je valkuilen; wanneer heb jij de neiging om naar suiker te grijpen? Doe je dit als je alleen op de bank zit? Of als je je verdrietig of boos voelt? Of bezwijk je regelmatig onder groepsdruk? Als je dit weet, leer je de momenten eerder herkennen en zie je ze aankomen. Zo heb je meer tijd om de keuze te maken waar je achter staat. Je kan ook alvast in je hoofd een plan maken voor dit soort momenten, bijvoorbeeld; als je weet dat je altijd in de verleiding komt op het station als je op de trein staat te wachten, bedenk dan een plan voor wanneer dat gebeurt. Neem jezelf voor om op dat moment jezelf alleen te trakteren op een grote kop thee.

4. Vervang je suikers

Als je je suikers gaat schrappen, krijgt je lichaam minder brandstoffen/calorieën binnen. Dus heeft je lijf minder energie. Als je deze niet vervangt kan het zijn dat je honger gaat krijgen en laat dit nou net gevaarlijk zijn voor je suikervrije intenties. Je moet wel een extra schep discipline meebrengen als je met honger van suikervrije verleidingen af kan blijven! Schep dus gerust wat extra avondeten op je bord of zorg voor een meer vullende, gezonde snack.

5. Het wordt vanzelf routine!

Besef je dat het begin lastig kan zijn. Al die etiketten die je moet doorspitten… Dat boodschappen doen opeens véél meer tijd kost… Over een paar dagen weet je al welke alternatieven je zo uit het schap kan vissen en heb je zo een aantal gram suiker weten te vermijden. Hoe langer je het volhoudt, hoe meer je je een nieuwe levensstijl aanwent en je zonder na te denken een bak aan suiker hebt bespaard. Thank yourself later!

Wat is jouw ultieme tip om minder suiker te eten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.