Gezonde ontbijtsmoothies (inclusief recepten)

Gezonde smoothie recepten

Mensen die mij persoonlijk kennen en vóóral de mensen die met mij samenwerken, herkennen mij altijd aan de bekers die ik elke ochtend met me mee draag. Vaak wordt er geïnteresseerd gereageerd; ‘Wat is dat?’, ‘Maak je die elke ochtend zelf?!’. Het antwoord is ‘ja’ en het is super simpel. Ik ga het je uitleggen!

De geheime formule

Voor al mijn smoothies heb ik een soort ‘geheime formule’. Die gebruik ik voor al mijn smoothies en is als volgt;

50% groenten
50% fruit (ik kies zelf vaak twee soorten)
10 tot 20 gram havermout
6 gram lijnzaad
6 gram chiazaad of hennepzaad
(eventueel wat amandelmelk of een eetlepel magere kwark)

De gouden combinaties

Ik heb eindeloos gevarieerd met deze formule en ik moet zeggen, dat was soms een succes en soms wat minder. Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld geen fan van wortel, boerenkool of brocolli als groenten. Gelukkig heb ik onderweg ook wat combinaties gevonden die fantastisch zijn voor je smaakpapillen. Dit zijn ze:

Bietensmoothie:

110 gram bieten
60 gram diepvries aardbeien
50 gram diepvries mango
15 gram havermout
6 gram lijnzaad
6 gram chiazaad

Andijviesmoothie:

110 gram andijvie
60 gram diepvriesaardbeien
50 gram diepvries blauwe bessen
15 gram havermout
6 gram lijnzaad
6 gram hennepzaad

Spinaziesmoothie:

110 gram spinazie
60 gram diepvries aardbeien
50 gram diepvries mango
15 gram havermout
6 gram lijnzaad
6 gram hennepzaad

De bereiding

Makkelijker kan ik het bijna niet maken; je gooit alle ingredienten in een blender of staafmixer aangevuld met wat water (afhankelijk van hoe dik je je smoothie wil hebben; je kan altijd later nog meer toevoegen). Even blenden en je smoothie is klaar!

Beginnen met smoothies drinken

Wanneer je in het begin niet gewend bent aan de smaak kan het zijn dat je het echt niet lekker vind. Daarom zou ik je aanraden om in het begin niet te streng te zijn op de verhouding in groenten en fruit. Ga eerder voor wat meer fruit in je smoothie en niet te veel groente. Ik zou voor maximaal 70 gram groenten gaan en de fruithoeveelheden gelijk houden.

Overige tips en tricks
  • Gebruik geen slowjuicer voor het maken van je smoothies; deze filteren namelijk je vezels van de suikers en zo krijg je alleen de ‘ongezonde’ suikers in je smoothie en belanden de broodnodige vezels in je afvalbak.
  • Spoel je keukengerei meteen af nadat je je smoothie hebt bereid. Dan verdwijnen de resten namelijk als sneeuw voor de zon. Maar laat je je spulletjes een halve dag slingeren, dan sta je voor je het weet 5 minuten te schrobben.
  • Ben je net als ik helemaal verkocht aan deze smoothies? Investeer in herbruikbare rietjes van bijvoorbeeld RVS en een raggertje om je rietjes schoon te maken. Dit is veel beter voor het milieu dan plastic rietjes die je slechts één keer gebruikt! (onderstaande foto is dan ook niet het beste voorbeeld!)

Groene smoothies blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.