Een maand zonder suiker

 

Een maand zonder suiker

Suiker… je hoort er de laatste tijd de ergste verhalen over. Het zou het witte gif zijn, een sluipmoordenaar en een grote bron van onze moderne Westerse ziekten. Voor mij genoeg reden om het eens anders te gaan doen en de toegevoegde suikers te gaan beperken, Merk ik verschil? Voel ik me beter? Ik ga je vandaag meer vertellen en ik geef je wat tips voor als je zelf suikervrij wilt gaan eten.

Is suiker echt zo slecht?

Ik zal eerlijk zeggen. Ik weet het niet, want ik ben geen wetenschapper en de laatste jaren heb ik wat vertrouwen verloren in wat te lezen is op internet. Ik heb gemerkt dat grote bedrijven achter grote informatieverstrekkers van ‘gezonde voeding’ zitten zoals bijvoorbeeld van het Voedingscentrum. Hierdoor ben ik de info steeds meer in twijfel gaan trekken. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je aan om het boek ‘Weet wat je eet’ van Daan de Wit te lezen. Op dit moment weet ik niet precies wat ik moet geloven, maar ik geloof niet dat suiker goed kan zijn voor onze gezondheid. Dit komt meer door de patronen die ik de laatste tijd zie over de hele wereld; dat de Westerse wereld steeds ongezonder en zieker wordt en dat niet geldt voor andere, vaak meer traditionele volkeren. Het geeft mij in ieder geval genoeg aanleiding om het eens te gaan proberen.

De eerdere pogingen

Ik ga eerlijk zijn. Al eerder heb ik geprobeerd om suiker links te laten liggen. En ik moet zeggen; ik vind het heel moeilijk. Ik kan wel stellen dat ik verslaafd ben aan suiker. Het lukt me niet om er vanaf te blijven en telkens val ik terug. Zo’n taartje is namelijk op zijn tijd toch wel erg lekker en nee zeggen tegen een stukje chocolade is voor mij écht een uitdaging. Ik heb wel gemerkt dat ik het makkelijk vind wanneer ik alleen ben. Ik heb namelijk een succesvolle poging achter de rug toen ik aan het reizen was in Australie. Toen heb ik twee weken geen suiker gegeten. Deze keer ga ik het echter iets anders aanpakken; ik wil een maand lang geen suiker eten. En dit gaat lukken; mede omdat mijn vriendje met me mee doet. Dit maakt het in huis toch een stuk makkelijker en ‘minder ongezellig’ om de koekjes en stukjes chocolade te moeten weigeren.

Het effect

Het begin vind ik altijd lastig en ik heb een hele dosis motivatie nodig om me hier doorheen te halen. Als ik stop met suiker eten krijg ik namelijk afkickverschijnselen. Ik merk dit vooral doordat ik héél erg moe wordt! En met heel moe, bedoel ik dus dat ik in de middag moet gaan slapen omdat ik de dag niet lekker doorkom en vervolgens alsnog om 22:00 in mijn bed kan ga liggen en ga slapen als een roosje.

Na een aantal dagen krijg ik ook vaak last van een slechte adem. Na onderzoek heb ik het vermoeden dat dit komt omdat mijn lijf overgaat op vetverbanding in plaats van op glucoseverbranding (ook wel ketose genoemd). Ik vind dit niet zo fris, maar als ik regelmatig mijn tanden poets is het allemaal wel te overzien. Ook vind ik het geen onprettig idee dat mijn lijf draait op vetten, dus dit neem ik voor lief.

Nu denk je wellicht, hier is geen lol aan, waarom zou ik dit doen? Nou… op de lange termijn zijn er een aantal hele fijne effecten te merken:

– Ik heb geen afterdinner dips meer: ik kan echt instorten nadat ik veel suiker heb gegeten. Ik kan me nog een moment herinneren dat ik een tijdje geen suiker had gegeten en op een drukke dag dacht; we gaan even door de McDrive… Even wat te eten halen. De crash die ik daarna ervaarde was ongelofelijk. Ik heb anderhalf uur liggen ronken in de auto. Toen pas realiseerde ik me hoe heftig mijn after-dinner-dips altijd waren geweest.
– Gezondere tanden: Aan het einde van de dag voelen mijn tanden significant schoner aan. Daarbij heb ik de afgelopen tijd veel minder problemen bij de tandarts. Ik denk niet dat dit alleen toe te schrijven is aan het eten van minder suiker (ik heb namelijk altijd veel last gehad van migraine, maar dat komt sinds een aantal jaren nauwelijks nog voor. Ik zal je de smerige details besparen, maar ik geloof dat dit een hele positieve ontwikkeling is voor mijn geliefde tandjes).
– Minder prikkelbaar: Op dagen dat ik veel suiker naar binnen werk wordt ik altijd een beetje chagrijnig, prikkelbaar en snel geïrriteerd. Dit bleef  grotendeels uit op dagen dat ik minder suiker at.

De effecten die ik niet heb

Als je gaat zoeken op internet zijn er nog tal van andere effecten die je kan merken. Dat is voor elk lijf natuurlijk anders, maar ik wil ze toch even noemen omdat jij ze misschien wel gaat merken als je het suikergehalte even beperkt:

– Hoofdpijn: vooral in het begin kunnen mensen meer last krijgen van hoofdpijn
– Afvallen: als je minder suiker gaat eten, krijg je minder brandstof binnen (als je de suikers niet vervangt door andere brandstof natuurlijk) en merk je dus misschien wat gewichtsverlies

Natuurlijk is elk lijf anders en merk jij misschien wel hele andere effecten. Er is maar één manier om erachter te komen hoe jouw lijf in elkaar zit; door het te gaan proberen!

Ben je geinspireerd geraakt en wil je zelf ook aan de slag om minder of misschien wel geen suiker te gaan eten? Volgende week geef ik je tips en tricks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.