Starten met racefietsen – je persoonlijke uitrusting (en outfit)

Starten met racefietsen – je persoonlijke uitrusting (en outfit)

Twee weken geleden schreef ik al een artikel over het aanschaffen van een racefiets en waar je op moet letten. Maar je hebt meer nodig dan dat! Vandaag neem ik je mee in de wereld van je eigen uitrusting, naast je fiets. Ik heb het dan vooral over je outfit. Volgende week vertel ik iets meer over overige fietsaccessoires.

Fietshelm

We beginnen bij het belangrijkste, want safety first natuurlijk! Je wilt ├ęcht niet op je racefiets stappen als beginnen zonder helm. Geloof me, doe het niet. Je maakt echt behoorlijk wat snelheid wanneer je op de fiets zit en je kan wat minder anticiperen op de mensen om je heen omdat je voeten vastzitten aan je pedalen. Daarbij schatten andere weggebruikers je snelheid ook nog weleens verkeerd in, dus het is simpelweg heel verstandig om een helm te dragen. Ik zou je aanraden om een helm te nemen met een extra beschermingssysteem zoals MIPS of WaveCel. Dit geeft meer bescherming wanneer je bijvoorbeeld in een ongeval terecht komt.

Oh en zoek je een trucje om te checken of je helm goed zit en de juiste maat heeft? Doe de helm op en stel je helm af met het daarvoor bestemde wieltje. Maak het bandje bij je kin niet vast. Buig nu zo ver naar voren als je kan. Het liefst totdat je hoofd ondersteboven hangt. Blijft de helm op je hoofd zitten? Dan zit je goed!

Fietsbroekje

Zowel als man of als vrouw wil je geen zadelpijn tijdens het fietsen. Om dat te voorkomen kan je investeren in een kwalitatief goede fietsbroek. Je kan kiezen uit 1001 varianten, zowel met als zonder zeem erin (dat is dat halve kussen wat in je broek vast zit). Mijn advies; ga voor een broek met zeem. Ik wilde er eerst ook niet echt aan geloven, maar ben toch blij dat ik het heb gedaan. Momenteel fiets ik ongeveer ritten van 50 tot 60 kilometer. Aan het einde begin ik mn billen wel een beetje te voelen, maar zonder fietsbroek bereik ik dit al bij de 30 vrees ik. Ik zou dus zeker gaan voor een kwalitatief goede zeem.

Dan heb je ook nog broeken met of zonder schouderbanden. Ook dit is een kwestie van voorkeur. De schouderbanden zorgen ervoor dat het broekje en daarmee dus de zeem op zijn plek blijft. Dat is fijn, maar wel minder prettig als je bijvoorbeeld naar het toilet moet. Kies dus wijs..!

Fietsshirt

In het begin kan je prima zonder, wat mij betreft. Je kan gewoon een sportshirtje aantrekken. Echter, wanneer je langere tochten gaat maken of wat vaker op de fiets zit is het toch prettig om in een fietsshirtje te fietsen. Fietsshirts zijn vaak net wat langer aan de achterkant zodat er voldoende stof is om je rug bedenkt te houden tijdens het fietsen. Daarbij zijn fietsshirts vaak voorzien van handige insteekvakjes waarin je je telefoon of een snack voor onderweg kan bewaren. Handig, maar tijdens de eerste ritten heb ik mijn telefoon gewoon in mijn sportbh gestopt ­čśë

Fietsschoenen

Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. De belangrijkste twee kenmerken van je nieuwe fietsschoenen zijn de stijfheid van de zool en de sluiting. Hoe stijver de zool hoe effici├źnter je fietst omdat je de kracht dan beter overgezet wordt op de pedalen. Qua sluiting hebben de goedkopere modellen meestal een klittebandsluiting, terwijl het duurdere segment voorzien is van draaisluitingen. Wat mij betreft merk je een duurder segment vooral als je wat serieuzer gaat fietsen. Dus je kan de afweging maken of je wilt beginnen met goedkopere schoentjes of dat je graag in een keer goed investeert.

Let op: bij het aanschaffen van je pedalen, krijg je meestal schoenplaatjes geleverd. Deze schroef je onder je fietsschoentjes. Zorg dus dat je deze op elkaar afstemt.

Fietshandschoenen

Net als een fietsshirt, zijn fietshandschoenen optioneel. In het begin kan het prettig zijn omdat je misschien de druk op je handpalmen niet gewend bent. Handschoentjes hebben hier vaak een soort kleine kussentjes zitten (demping) zodat je minder snel last krijgt. Ik had hier zelf de eerste 1 a 2 rondjes last van (terwijl ik fietste zonder handschoentjes). Ik nam mezelf toen toch voor om handschoentjes aan te schaffen, maar uit luiheid kwam dit er niet van. Nu heb ik er geen last meer van.

Andere redenen om voor fietshandschoenen te kiezen zijn omdat je dan meer grip hebt, of om koude/natte handen te voorkomen. Ook beschermen de handschoenen je wanneer je bijvoorbeeld valt. Schaafwonden aan je handen komen dan minder snel voor. Wat mij betreft valt dit onder het rijtje ‘nice to have’. Dit zijn wel leuke dingen om ergens op een lijstje te zetten voor wanneer je plotseling een kerst- sinterklaar- of verjaardagscadeautje moet bedenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.